Langkah Tercipta

Dalam kita melangkah terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat hingga kita terduduk menangis.. peritnya terasa.. tapi ketahuilah dan renungilah kembali ke dalam diri kerana mungkin air mata tika itu hadir kerana Dia mahu kita menjahit kembali sejadah iman yang kian terkoyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar dari keikhlasan dan semoga kita tabah dan ditetapkan iman. Disebalik kepayahan, disitulah kekuatan..

Menarik??? Jom Baca!!!

Saturday, January 30, 2010

"AkU buKaN BPP"

Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang, dengan kasih-sayangNya telah memberi keizinan untuk menulis.. atas nama Mu Allah Ya Wakil Ya Hadi, aku berserah dan memohon petunjuk andai terdapat kesilapan dan terguris perasaan kepada setiap pembaca... Awwal Kalam.. Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh.. Hampir sebulan di sekolah.. pelbagai perkara yang berlaku, onak duri, ranjau berliku, sedih dan duka, tangis dan tawa, redha dan syukur, segalanya berlaku kerana Allah Ya Bari.. menentukan segalanya..


Sesungguhnya aku bersyukur, aku bukanlah dalam kalangan BPP.. aku melihat kekadang mereka begitu sibuk. dan aku masih bersyukur.. Namun, kelam-kabut sebagai senior express (tetiba jadi senior, kerana sepatutnya masih ada 1 batch lagi atas kami) tidak dapat ku nafikan.. biarpun sekadar beberapa batu yang aku pegang, aku masih bersyukur, aku bukan BPP...aku juga tahu kemampuan diri sendiri kerana batu yang dipegang sudah mampu menurunkan hujan.. Hujan yang tiba-tiba turun pada malam hari dan patutlah malam itu suram.. sungai deras mengalir, biar berjuta batu menghalang, tetap mengalir, namun hanya Allah saja tahu, apa didalamnya... Buat sahabat BPP teruskan perjuangan kalian... dan sahabat-sahabat yang bergelar senior.. jalankan tanggungjawab kita bersama ya...

Abu Bakr??

hmmm.. berkisar tentang streaming kelas yang telah dibuat pada hari pertama di sekolah, berdasarkan markah sains, matematik dan arab tahun lepas..... dengan segala takdir Allah, ramai yang bertukar kelas.. Alhamdulillah, aku masuk abu bakr..kemasukan aku ke abu bakr itu sebenarnya adalah permintaan dari beberapa pihak.. hmm,, namun bagiku, sama saja kelas-kelas lain, just kami ni tercampak jauh sikit.. seberang.. aku masuk ke kelas tu untuk menunaikan permintaan orang yang bermakna, tercinta, yang banyak berkorban kepada diri ini.. dan semua orang memilikinya.. siapalah kita tanpa mereka.. moga ini mengembirakan mereka.. kalau ada steraming kelas lagi, andainya aku turun kelas.. alhamdulillah juga ku ucapkan.. (actually tak nak masuk abu bakr).. yalah, bukan apa... takut untuk diberi harapan yang tinggi menggunung... Namun aku cuba yang terbaik.. kesibukan belajar takkan menggugat aku untuk terus berjihad, berjuang!!!

p/s : Balik ni, sibuk dengan kerja sekolah dan kerja TPOP 2010.. hmmm... sampai ketemu lagi.. bulan depan.. Wallahu Taala A'lam...Renungan bersama...
Sebelum Mata Terlena... Hijjaz

Sebelum mata terlena
Di buaian malam gelita
Tafakurku di pembaringan
Mengenangkan nasib diri

Yang kerdil lemah yang bersalut dosa
Mampukah ku mengharungi titian sirat nanti
Membawa dosa yang menggunung tinggi
Terkapai ku mencari limpahan hidayah Mu

Agar terlerai kesangsian hati ini
Sekadar air mata tak mampu membasuhi dosa ini

Sebelum mata terlena
Dengarlah rintihan hati ini
Tuhan beratnya dosa ku
Tak daya ku pikul sendiri

Hanyalah rahmat dan kasih sayang Mu
Yang dapat meringankan hulurkan maghfirah Mu
Andainya esok bukan milik ku lagi
Dan mata pun ku tak pasti akan terbuka lagi

Sebnelum berangkat ke daerah sana
Lepaskan beban ini
Yang mencengkam jiwa dan raga ku

Selimut diri ku
Dengan sutra kasih sayang Mu
Agar lena nanti ku mimpikan
Syurga yang indah abadi

Pabila ku terjaga
Dapat lagi ku rasai
Betapa harumnya
Wangian syurga firdausi oh Ilahi

Disepertiga malam
Sujud ku menghambakan diri
Akan ku teruskan pengabdian ku pada Mu

No comments:

Post a Comment