Langkah Tercipta

Dalam kita melangkah terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat hingga kita terduduk menangis.. peritnya terasa.. tapi ketahuilah dan renungilah kembali ke dalam diri kerana mungkin air mata tika itu hadir kerana Dia mahu kita menjahit kembali sejadah iman yang kian terkoyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar dari keikhlasan dan semoga kita tabah dan ditetapkan iman. Disebalik kepayahan, disitulah kekuatan..

Menarik??? Jom Baca!!!

Tuesday, December 29, 2009

...::2009::... #3


Semaian Kasih Sutera Mahabbah (SKSM) (13, 14, 15 November) untuk Senawi 2 2010
Malam ketika masak-masak Barbeque

Masak lempeng..

Menyusun straregi


Disaat ingin bertempur.. Sedia!!!

On the way nak balik Maahad. (aku yang bertudung hitam)

After the program, cuci khemah la pula..


...Kenangan...

Program yang telah banyak diuruskan oleh Cikgu Khajar dan Ahli Jawatankuasa iaitu Senawi 1 2009. Banyak kenangan sewaktu itu. Antaranya Muhasabah dalam laut dan bermain hujan (touching). Terima Kasih kepada mereka yang telah menjayakan program ini sama ada secara langsung ataupun tidak langsung.


picture by Fazlina Rahim..

Kit program (barang amanah berupa biskut, buku catatan, fail, name tag)

Islamic Student Leadership Camp {ISLAH} (6-8 Disember 2009)

Program ini juga banyak memberi pengalaman dan input-input yang agak bagus dan BEST. Antaranya dapat mengenali sahabat-sahabat yang terdiri daripada penjawat-penjawat jawatan tertinggi dalam sekolah masing-masing. Peserta-peserta terdiri daripada pelajar sekolah-sekolah sekitar Negeri Sembilan. Sahabat-sahabat Maahad yang telah menyertai program ini ialah {Muslimeen} Azri, Hafizi, Miqdad dan Haziq, {Muslimat} Zahidah, Khadijah, A'inaa, Najwa, Rosnani dan saya.

Antara aktiviti yang telah dijalankan ialah perbincangan-perbincangan dengan mengupas tajuk yang memerlukan pemikiran yang tinggi. Selain itu, kembara malam antara aktiviti yang memberi kesan kepada saya. Kami telah dikejutkan daripada tidur lebih kurang pukul 2.30 pagi dan memulakan kembara pada pukul 3 pagi. Setiap checkpoint terdapat aktiviti yang mencabar. Antaranya ialah makan roti berintikan kopi, lada hitam dan beberapa bendaasing yang tidak dapat dikenal pasti. Kemudian kami diberi minum air yang masin-masam, dan pahit. Terakhir sekali, kami diberi pisang untuk menstabilkan rasa. Dengan perut yang kosong kami diberi makanan seperti itu agak menggugat perutku dan menjadikan ia sakit tetapi tidak memudharatkan, alhamdulillah. Selain itu juga terdapat sessi muhasabah dan pengujian terhadap ukhuwah dan kepimpinan. Kami berhenti ketika azan subuh. Kumpulan saya tidak sempat mengahabiskan 2 chekcpoint. Walaupun agak kecewa tetapi kami tetap berasa gembira dengan cabaran0cabaran yang telah diberi. Selepas Subuh, kami dimuhasabahkan dan melaungkan 'Birruh biddam Nafdika ya Islam' dengan semangat serta melaungkan 'Kami berjuang kerana Allah'. Slot ini telah menaikkan semangat kami semua..

Pada setiap buku catatan yang kami terima, terdapat satu perkataan yang telah ditulis. Kami tertanya-tanya apakah tujuan benda itu ditulis. Semuanya terjawab pada waktu pagi hari ke-2. Kami telah disuruh untuk membuat hadharah dan bersyarah mengenai perkataan tersebut di tengah-tengah tidak lebih dan kurang daripada 3 minit. Jika tidak!! nahas.. Kami akan dibaling botol kosong. Gerun saya dibuatnya. Saya telah mendapat tajuk CINTA. Saya amat takut jika dipanggil tetapi, point-point penting saya cuba susun dalam kepala. Beberapa peserta telah diminta untuk bersyarah tajuk mereka. Ada yang dibaling botol dan ada yang di tambah masanya dan ada juga yang dikurangkan masanya, ada juga disuruh bersyarah tajuk kawan sebelah. Tiba-tiba seorang demi seorang dipanggil untul bersyarah mengikut kumpulan yang diberi. Namun ada kelainannya pada arahan syarahan kami. Ada yang disuruh bersyarah dalam bahasa 'nogori', ada yang dalam Bahasa Inggeris. Rezeki saya ketika itu, saya dipilih untuk mensyarahkan tajuk saya dalam Bahasa Arab. Memang ia betul-betul menguji saya sebagai seorang pelajar Maahad Ahmadi. Alhamdulillah, kelompok kumpulan saya terdiri daripada muslimat sahaja. Saya pun memulakan dengan cuba memanjangkan muqoddimah. Sedang bersyarah 'alhub', Ustaz Mohamad, salah seorang urustia berkata kepada saya "Apa hub, hub? Buat bahasa 'nogori'." Alhamdulillah saya tidak dikenakan apa-apa denda. Namun antara objektif program ini adalah untuk melihat sejauh mana kita menggunakan tajuk-tajuk tersebut untuk di masukkan dalam perjuangan. Saya teringat seorang peserta muslimat yang telah mendapat tajuk Gulai Lomak Cili Padi, dimana dia pandai menggunakan tajuk itu dimasukkan dengan perjuangan.

Namun, buat teman-teman ISLAH.. All the best dunia akhirat. ISLAH UNITED

Lagu Tema

No comments:

Post a Comment